Cancel
© 2016 pictureone.ru
card-image

Chapter 22 The Respiratory System, multiple choice exam

Set Details Share
Helpfulness: +44
created 4 years ago by SuperNerdo
159,756 views

Human Anatomy & Physiology, 8e (Marieb/Hoehn) Chapter 22 The Respiratory System

updated 4 years ago by SuperNerdo

Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year

show more
1

Multiple-Choice Questions

1) Which of the choices below is not a functional process performed by the respiratory system?
A) pulmonary ventilation
B) transport of respiratory gases
C) external respiration
D) pulmonary respiration

Answer: B
Page Ref: 805

2

2) The loudness of a person's voice depends on the ________.
A) thickness of vestibular folds
B) length of the vocal folds
C) strength of the intrinsic laryngeal muscles
D) force with which air rushes across the vocal folds

Answer: D
Page Ref: 811-812

3

3) The walls of the alveoli are composed of two types of cells, type I and type II. The function of type II is to ________.
A) secrete surfactant
B) trap dust and other debris
C) replace mucus in the alveoli
D) protect the lungs from bacterial invasion

Answer: A
Page Ref: 815

4

4) Complete the following statement using the choices below. Air moves out of the lungs when the pressure inside the lungs is
A) less than the pressure in the atmosphere.
B) greater than the pressure in the atmosphere.
C) equal to the pressure in the atmosphere.
D) greater than the intra-alveolar pressure.

Answer: B
Page Ref: 820

5

5) Unlike inspiration, expiration is a passive act because no muscular contractions are involved. Expiration, however, depends on two factors. Which of the choices below lists those two factors?
A) the recoil of elastic fibers that were stretched during inspiration and the inward pull of surface tension due to the film of alveolar fluid
B) the expansion of respiratory muscles that were contracted during inspiration and the lack of surface tension on the alveolar wall
C) the negative feedback of expansion fibers used during inspiration and the outward pull of surface tension due to surfactant
D) combined amount of CO2 in the blood and air in the alveoli

Answer: A
Page Ref: 822

6

6) Which of the following maintains the patency (openness) of the trachea?
A) surface tension of water
B) surfactant
C) cartilage rings
D) pseudostratified ciliated epithelium

Answer: C
Page Ref: 813

7

7) Intrapulmonary pressure is the ________.
A) pressure within the pleural cavity
B) pressure within the alveoli of the lungs
C) negative pressure in the intrapleural space
D) difference between atmospheric pressure and respiratory pressure

Answer: B
Page Ref: 819

8

8) The relationship between the pressure and volume of gases is given by ________.
A) Boyle's law
B) Henry's law
C) Charles' law
D) Dalton's law

Answer: A
Page Ref: 820

9

9) The statement, "in a mixture of gases, the total pressure is the sum of the individual partial pressures of gases in the mixture" paraphrases ________.
A) Henry's law
B) Boyle's law
C) Dalton's law
D) Charles' law

Answer: C
Page Ref: 827

10

10) Surfactant helps to prevent the alveoli from collapsing by ________.
A) humidifying the air before it enters
B) warming the air before it enters
C) interfering with the cohesiveness of water molecules, thereby reducing the surface tension of alveolar fluid
D) protecting the surface of alveoli from dehydration and other environmental variations

Answer: C
Page Ref: 823

11

11) For gas exchange to be efficient, the respiratory membrane must be ________.
A) at least 3 micrometers thick
B) 0.5 to 1 micrometer thick
C) between 5 and 6 micrometers thick
D) The thickness of the respiratory membrane is not important in the efficiency of gas exchange.

Answer: B
Page Ref: 830

12

12) With the Bohr effect, more oxygen is released because a(n) ________.
A) decrease in pH (acidosis) strengthens the hemoglobin-oxygen bond
B) decrease in pH (acidosis) weakens the hemoglobin-oxygen bond
C) increase in pH (alkalosis) strengthens the hemoglobin-oxygen bond
D) increase in pH (alkalosis) weakens the hemoglobin-oxygen bond

Answer: B
Page Ref: 832

13

13) The most powerful respiratory stimulus for breathing in a healthy person is ________.
A) loss of oxygen in tissues
B) increase of carbon dioxide
C) pH (acidosis)
D) pH (alkalosis)

Answer: B
Page Ref: 836

14

14) Nerve impulses from ________ will result in inspiration.
A) the ventral respiratory group
B) the chemoreceptor center
C) Broca's center
D) the preoptic nucleus of the hypothalamus

Answer: A
Page Ref: 835

15

15) In the plasma, the quantity of oxygen in solution is ________.
A) only about 1.5% of the oxygen carried in dissolved form
B) about equal to the oxygen combined with hemoglobin
C) greater than the oxygen combined with hemoglobin
D) not present except where it is combined with carrier molecules

Answer: A
Page Ref: 830-831

16

16) Which of the following statements is incorrect?
A) During fetal life, lungs are filled with fluid.
B) Respiratory rate is lowest in newborn infants.
C) Descent of the diaphragm results in abdominal breathing.
D) The chest wall becomes more rigid with age.

Answer: B
Page Ref: 843

17

17) Which of the choices below describes the forces that act to pull the lungs away from the thorax wall and thus collapse the lungs?
A) the natural tendency for the lungs to recoil and the surface tension of the alveolar fluid
B) compliance and transpulmonary pressures
C) the natural tendency for the lungs to recoil and transpulmonary pressures
D) compliance and the surface tension of the alveolar fluid

Answer: A
Page Ref: 819

18

18) Which of the following does not influence the increase in ventilation that occurs as exercise is initiated?
A) psychic stimuli
B) decrease in lactic acid levels
C) proprioceptors
D) simultaneous cortical motor activation of the skeletal muscles and respiratory center

Answer: B
Page Ref: 839

19

19) Which of the following is not a form of lung cancer?
A) adenocarcinoma
B) Kaposi's sarcoma
C) small cell carcinoma
D) squamous cell carcinoma

Answer: B
Page Ref: 842

20

20) Which of the following is not an event necessary to supply the body with O2 and dispose of CO2?
A) pulmonary ventilation
B) blood pH adjustment
C) internal respiration
D) external respiration

Answer: B
Page Ref: 828-831

21

21) Which of the following is not true of the respiratory tract from the medium bronchi to the aveoli?
A) Cartilage gradually decreases and disappears at the bronchioles.
B) Resistance to air flow increases due to the increase in cross-sectional diameter.
C) Proportionally, smooth muscle decreases uniformly.
D) Lining of the tubes changes from ciliated columnar to simple squamous epithelium in the alveoli.

Answer: B
Page Ref: 815, 823

22

22) Which of the following determines lung compliance?
A) airway opening
B) flexibility of the thoracic cage
C) muscles of inspiration
D) alveolar surface tension

Answer: D
Page Ref: 823

23

23) Tidal volume is air ________.
A) remaining in the lungs after forced expiration
B) exchanged during normal breathing
C) inhaled after normal inspiration
D) forcibly expelled after normal expiration

Answer: B
Page Ref: 824

24

24) Which of the choices below determines the direction of respiratory gas movement?
A) solubility in water
B) partial pressure gradient
C) the temperature
D) molecular weight and size of the gas molecule

Answer: B
Page Ref: 828-829

25

25) Possible causes of hypoxia include ________.
A) too little oxygen in the atmosphere
B) obstruction of the esophagus
C) taking several rapid deep breaths
D) getting very cold

Answer: A
Page Ref: 832

26

26) The lung volume that represents the total volume of exchangeable air is the ________.
A) tidal volume
B) vital capacity
C) inspiratory capacity
D) expiratory reserve volume

Answer: B
Page Ref: 824

27

27) Because the lungs are filled with fluid during fetal life, which of the following statements is true regarding respiratory exchange?
A) Respiratory exchanges are made through the ductus arteriosus.
B) Respiratory exchanges are not necessary.
C) Respiratory exchanges are made through the placenta.
D) Because the lungs develop later in gestation, fetuses do not need a mechanism for respiratory exchange.

Answer: C
Page Ref: 842-843

28

28) Which of the following is not a stimulus for breathing?
A) rising carbon dioxide levels
B) rising blood pressure
C) arterial Po2 below 60 mm Hg
D) arterial pH resulting from CO2 retention

Answer: B
Page Ref: 836-837

29

29) Respiratory control centers are located in the ________.
A) midbrain and medulla
B) medulla and pons
C) pons and midbrain
D) upper spinal cord and medulla

Answer: B
Page Ref: 835

30

30) The amount of air that can be inspired above the tidal volume is called ________.
A) reserve air
B) expiratory reserve
C) inspiratory reserve
D) vital capacity

Answer: C
Page Ref: 824

31

31) Which statement about CO2 is incorrect?
A) Its concentration in the blood is decreased by hyperventilation.
B) Its accumulation in the blood is associated with a decrease in pH.
C) More CO2 dissolves in the blood plasma than is carried in the RBCs.
D) CO2 concentrations are greater in venous blood than arterial blood.

Answer: C
Page Ref: 831-832

32

32) Oxygen and carbon dioxide are exchanged in the lungs and through all cell membranes by ________.
A) osmosis
B) diffusion
C) filtration
D) active transport

Answer: B
Page Ref: 830

33

33) Select the correct statement about the pharynx.
A) The pharyngeal tonsil is located in the laryngopharynx.
B) The auditory tube drains into the nasopharynx.
C) The laryngopharynx blends posteriorly into the nasopharynx.
D) The palatine tonsils are embedded in the lateral walls of the nasopharynx.

Answer: B
Page Ref: 809

34

34) The larynx contains ________.
A) the thyroid cartilage
B) a cricoid cartilage also called the Adam's apple
C) an upper pair of avascular mucosal folds called true vocal folds
D) lateral cartilage ridges called false vocal folds

Answer: A
Page Ref: 810

35

35) Which respiratory-associated muscles would contract if you were to blow up a balloon?
A) diaphragm would contract, external intercostals would relax
B) internal intercostals and abdominal muscles would contract
C) external intercostals would contract and diaphragm would relax
D) diaphragm contracts, internal intercostals would relax

Answer: B
Page Ref: 822

36

36) How is the bulk of carbon dioxide carried in blood?
A) chemically combined with the amino acids of hemoglobin as carbaminohemoglobin in the red blood cells
B) as the bicarbonate ion in the plasma after first entering the red blood cells
C) as carbonic acid in the plasma
D) chemically combined with the heme portion of hemoglobin

Answer: B
Page Ref: 833-834

37

37) Which of the following is not found on the right lobe of the lung?
A) middle lobe
B) cardiac notch
C) horizontal fissure
D) oblique fissure

Answer: B
Page Ref: 815

38

38) Which of the choices below is not a role of the pleura?
A) allows the lungs to inflate and deflate without friction
B) helps divide the thoracic cavity into three chambers
C) helps limit the spread of local infections
D) aids in blood flow to and from the heart because the heart sits between the lungs

Answer: D
Page Ref: 818-819

39

40) Factors that influence the rate and depth of breathing include ________.
A) thalamic control
B) voluntary cortical control
C) stretch receptors in the alveoli
D) composition of alveolar air

Answer: B
Page Ref: 838-839

40

41) Which of the following provide the greatest surface area for gas exchange?
A) alveolar sacs
B) alveoli
C) respiratory bronchioles
D) alveolar ducts

Answer: B
Page Ref: 815

41

42) The respiratory membrane is a combination of ________.
A) respiratory bronchioles and alveolar ducts
B) alveolar and capillary walls and their fused basement membranes
C) atria and alveolar sacs
D) respiratory bronchioles and alveolar sacs

Answer: B
Page Ref: 815

42

43) Gas emboli may occur because a ________.
A) person holds his breath too long
B) diver holds his breath upon ascent
C) pilot holds her breath upon descent
D) person breathes pure oxygen in a pressurized chamber

Answer: B
Page Ref: 837

43

44) Inspiratory capacity is ________.
A) the total amount of air that can be inspired after a tidal expiration
B) the total amount of exchangeable air
C) functional residual capacity
D) air inspired after a tidal inhalation

Answer: A
Page Ref: 824

44

45) Which center is located in the pons?
A) pontine respirator group (PRG)
B) expiratory
C) inspiratory
D) pacemaker neuron center

Answer: A
Page Ref: 835

45

46) The nose serves all the following functions except ________.
A) as a passageway for air movement
B) as the initiator of the cough reflex
C) warming and humidifying the air
D) cleansing the air

Answer: B
Page Ref: 806

46

47) A premature baby usually has difficulty breathing. However, the respiratory system is developed enough for survival by ________.
A) 17 weeks
B) 24 weeks
C) 28 weeks
D) 36 weeks

Answer: C
Page Ref: 842

47

48) Which of the following statements is true regarding the respiratory rate of a newborn?
A) The respiratory rate of a newborn is slow.
B) The respiratory rate of a newborn varies between male and female infants.
C) The respiratory rate of a newborn is approximately 30 respirations per minute.
D) The respiratory rate of a newborn is, at its highest rate, approximately 40-80 respirations per minute.

Answer: D
Page Ref: 842-843

48

49) Select the correct statement about the neural mechanisms of respiratory control.
A) The pons is thought to be instrumental in the smooth transition from inspiration to expiration.
B) The dorsal respiratory group neurons depolarize in a rhythmic way to establish the pattern of breathing.
C) The pontine respirator group (PRG) continuously stimulates the medulla to provide inspiratory drive.
D) The ventral respiratory group is contained within the pons.

Answer: A
Page Ref: 835

49

50) Which of the choices below is not a factor that promotes oxygen binding to and dissociation from hemoglobin?
A) partial pressure of oxygen
B) temperature
C) partial pressure of carbon dioxide
D) number of red blood cells

Answer: D
Page Ref: 831

50

51) The factors responsible for holding the lungs to the thorax wall are ________.
A) the smooth muscles of the lung
B) the diaphragm and the intercostal muscles alone
C) the visceral pleurae and the changing volume of the lungs
D) surface tension from pleural fluid and negative pressure in the pleural cavity

Answer: D
Page Ref: 818

51

52) The erythrocyte count increases after a while when an individual goes from a low to a high altitude because the ________.
A) temperature is lower at higher altitudes
B) basal metabolic rate is higher at high altitudes
C) concentration of oxygen and/or total atmospheric pressure is higher at higher altitudes
D) concentration of oxygen and/or total atmospheric pressure is lower at high altitudes

Answer: D
Page Ref: 839-840

52

53) Most inspired particles such as dust fail to reach the lungs because of the ________.
A) ciliated mucous lining in the nose
B) abundant blood supply to nasal mucosa
C) porous structure of turbinate bones
D) action of the epiglottis

Answer: A
Page Ref: 806

53

54) Which of the following is not possible?
A) Gas flow equals pressure gradient over resistance.
B) Pressure gradient equals gas flow over resistance.
C) Resistance equals pressure gradient over gas flow.
D) The amount of gas flowing in and out of the alveoli is directly proportional to the difference in pressure or pressure gradient between the external atmosphere and the alveoli.

Answer: B
Page Ref: 822-823

54

55) Select the correct statement about the physical factors influencing pulmonary ventilation.
A) A decrease in compliance causes an increase in ventilation.
B) A lung that is less elastic will require less muscle action to perform adequate ventilation.
C) As alveolar surface tension increases, additional muscle action will be required.
D) Surfactant helps increase alveolar surface tension.

Answer: C
Page Ref: 822-823

55

56) Select the correct statement about oxygen transport in blood:
A) During normal activity, a molecule of hemoglobin returning to the lungs carries one molecule of O2.
B) During conditions of acidosis, hemoglobin is able to carry oxygen more efficiently.
C) Increased BPG levels in the red blood cells enhance oxygen-carrying capacity.
D) A 50% oxygen saturation level of blood returning to the lungs might indicate an activity level higher than normal.

Answer: D
Page Ref: 831

56

57) Which of the disorders below is characterized by destruction of the walls of the alveoli producing abnormally large air spaces that remain filled with air during exhalation?
A) pneumonia
B) tuberculosis
C) emphysema
D) coryza

Answer: C
Page Ref: 840

57

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


othello noble quoteshesi a2 review questionssartorius antagonistfunctional unit of the lungsbronchi alveolilymph transport involves all but which of the followinggerm discmasteringaandp answerslow level disinfectantsfruit fly gestationnclex questions on bowel eliminationwhat does the dorsal root of a spinal nerve containalice cooper bass tabsstages of social penetration theorysummary equation of photosynthesisbabcock intestinal forcepsarticulations in anatomytortora and derricksondefine nitrifying bacteriacomptia flashcardsstarfish excretory systemaerobic oxidation of glucosethalamus sensesanatomy and physiology cardiovascular system study guidedefine fastidious bacteriasites of nutrient absorption in gastrointestinal tractmedical terminology digestive systemwhat are the most highly fortified foods on the marketosseous tissue cell that secretes collagenfunction of stratified epithelial tissuewhat is released when an electron loses energypoor richard almanac definitionmonetary unit assumption definitionwhich pituitary secretion stimulates sperm productionbiochemistry pathways made easywhat is a major difference between meiosis ii and mitosisnegative signs of schizophreniawords with root ruptcell walls of archaeaendomembrane system stepsventuri smokerwhich of the following will impair iron absorptionrole of enzymes in chemical reactionssmallest eukaryotic cellindependent assortment of chromosomes occursportals of entry for infectiondo bacterial cells have a cell wallbacterial smears are fixed before staining toknee bones diagramdefine cardiac musclesquiz on judaismmultiple allele traitsav valves prevent backflow into thesmallest unit in the nervous systemeasy electron configurationprimary lymphatic organsrepolarization of the heart definitionmacroeconomics chapter 4 quizleonidas vs achillestransitive property of angle congruenceroot word structheart diagram with valvesincidence of cholerathe frontal parietal occipital and temporal lobes form thetkm quizbiology vocabulary definitionsantimicrobial medicationsthe primary election as a means of choosing presidential nomineesintestinal juice containswhat determines the reactivity of an elementeye extrinsic musclesabsent thymus glandprotein kinase is an enzyme that _____what is the function of the pericardial saclysogenic cycle animationhepatic portal vesselwhere is connective tissue locatedleading and lagging strandsadh tumorhow many neutrons does phosphorus havepeculiar gait