Cancel
© 2016 pictureone.ru
card-image

Chapter 17 Blood Exam

Set Details Share
Helpfulness: +23
created 5 years ago by SuperNerdo
77,851 views

Chapter 17 Blood

updated 5 years ago by SuperNerdo

Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year

show more
1

1) ________ is a pivotal molecule associated with the external surfaces of aggregated platelets
and is involved in the intrinsic and extrinsic mechanisms of blood clotting.

A) PGI2
B) PF3
C) Thrombin
D) Thromboplastin (prothrombin activator)

Answer: B

2

2) What is the average normal pH of blood?

A) 8.4
B) 7.8
C) 7.4
D) 4.7

Answer: C

3

3) The special type of hemoglobin present in fetal red blood cells is ________.

A) hemoglobin A
B) hemoglobin B
C) hemoglobin F
D) hemoglobin S

Answer: C

4

4) Together, leukocytes and platelets comprise approximately ________ percent of total blood
volume.

A) 1
B) 75
C) 45
D) 10

Answer: A

5

5) Which blood type is called the universal donor?

A) A
B) B
C) AB
D) O

Answer: D

6

6) Which of the following is a regulatory function of blood?

A) delivery of oxygen to body cells
B) transport of metabolic wastes from cells
C) prevention of blood loss
D) maintenance of normal pH in body tissues

Answer: D

7

7) Which of the following is a protective function of blood?

A) prevention of blood loss
B) maintenance of adequate fluid volume
C) maintenance of normal pH in body tissue
D) maintenance of body temperature

Answer: A

8

8) Which of the following is not a phase of erythropoiesis?

A) production of ribosomes
B) synthesis of hemoglobin
C) ejection of the erythrocyte nucleus
D) production of vacuoles

Answer: D
reference page 639

9

9) Which of the following might trigger erythropoiesis?

A) hypoxia of EPO-producing cells
B) decreased tissue demand for oxygen
C) an increased number of RBCs
D) moving to a lower altitude

Answer: A

10

10) As red blood cells age ________.

A) ATP production increases
B) membranes ʺwear outʺ and the cells become damaged
C) they will eventually be excreted by the digestive system
D) iron will be excreted by the kidneys

Answer: B

11

11) An individual who is blood type AB negative ________.

A) can receive any blood type in moderate amounts except that with the Rh antigen
B) can donate to all blood types in moderate amounts
C) can receive types A, B, and AB, but not type O
D) can donate to types A, B, and AB, but not to type O

Answer: A

12

12) The most abundant plasma protein is ________.

A) globulin
B) clotting protein
C) albumin
D) bile

Answer: C

13

13) When neither anti-A nor anti-B clots on a blood plate, the blood is type ________.

A) A
B) B
C) AB
D) O

Answer: D

14

14) Select the correct statement regarding blood cell formation.

A) The main sites of blood cell production in adults are the spleen and the liver.
B) Before the seventh month of fetal development, yellow marrow is the main site of blood
cell formation.
C) Red marrow is the main site of blood cell formation throughout adult life.
D) Yellow marrow is the main site of leukocyte formation.

Answer: C

15

15) Blood volume restorers include all of the following except ________.

A) dextran
B) albumin
C) packed cells
D) saline solutions

Answer: C

16

16) James has a hemoglobin measurement of 16 g/100 ml blood. This is ________.

A) above normal
B) normal only if James is an infant
C) abnormally low
D) within the normal range

Answer: D

17

17) Which of these is not a normal plasma protein?

A) fibrinogen
B) gamma globulin
C) thromboplastin
D) albumin

Answer: C

18

18) All of the following can be expected with polycythemia except ________.

A) high hematocrit
B) low blood viscosity
C) increased blood volume
D) high blood pressure

Answer: B

19

19) No visible cytoplasmic granules are present in ________.

A) monocytes
B) basophils
C) eosinophils
D) neutrophils

Answer: A

20

20) Which of the following is not a phase of hemostasis?

A) vascular spasm
B) fibrinolysis
C) platelet plug formation
D) coagulation

Answer: B

21

21) Which of the following are not currently known red blood cell antigens?

A) Carson
B) Lewis
C) Kell
D) Duffy

Answer: A

22

22) Place the following in correct developmental sequence:

1. reticulocyte
2. proerythroblast
3. normoblast
4. late erythroblast

A) 1, 2, 3, 4
B) 1, 3, 2, 4
C) 2, 1, 3, 4
D) 2, 4, 3, 1

Answer: D

23

23) A lack of intrinsic factor, leading to a deficiency of vitamin B12 and large pale cells called
macrocytes, is characteristic of ________.

A) aplastic anemia
B) polycythemia
C) pernicious anemia
D) sickle-cell anemia

Answer: C

24

24) The slowest step in the clotting process is ________.

A) formation of prothrombin activator
B) production of fibrin strands
C) binding fibrin strands
D) release of PF3

Answer: A

25

25) Thromboembolic disorders ________.

A) result in uncontrolled bleeding
B) include thrombus formation, a clot in a broken blood vessel
C) include embolus formation, a clot moving within the circulatory system
D) are caused by vitamin K deficiency

Answer: C

26

26) Which of the following is not a cause of bleeding disorders?

A) thrombocytopenia, a condition of decreased circulating platelets
B) excess secretion of platelet-derived growth factor (PDGF)
C) a defect in the clotting cascade
D) vitamin K deficiency

Answer: B

27

27) Which of the following is characteristic of all leukocytes?

A) They are nucleated.
B) They have cytoplasmic granules.
C) They are phagocytic.
D) They are the most numerous of the formed elements in blood

Answer: A

28

28) Which of the following is true about blood plasma?

A) It is the same as serum but without the clotting proteins.
B) The main protein component is hemoglobin.
C) It is about 90% water.
D) It contains about 20 dissolved components.

Answer: C

29

29) Platelets ________.

A) stick to the damaged area of a blood vessel and help seal the break
B) have a life span of about 120 days
C) are the precursors of leukocytes
D) have multiple nuclei

Answer: A

30

30) Select the correct statement regarding age-related blood disorders.

A) They include anemias and thromboembolic disorders.
B) They are usually the result of the red blood cells wearing out.
C) Increased incidence of leukemia is not usually associated with aging.
D) They are caused by abnormal forms of hemoglobin F.

Answer: A

31

31) Which sequence is correct for the following events?

1. fibrinogen → fibrin
2. clot retraction
3. formation of thromboplastin
4. prothrombin → thrombin

A) 3, 4, 1, 2
B) 1, 2, 3, 4
C) 4, 3, 1, 2
D) 3, 2, 1, 4

Answer: A

32

32) Fredʹs blood was determined to be AB positive. What does this mean?

A) There are no antibodies to A, to B, or to Rh antigens in the plasma.
B) Antibodies to A and B are present in the red cells.
C) His blood lacks Rh factor.
D) He can only receive blood from a donor who is AB positive.

Answer: A

33

33) Which of the following is a precursor of a basophil?

A) megakaryoblast
B) myeloblast
C) lymphoblast
D) monoblast

Answer: B

34

34) Sickling of red blood cells can be produced in those with sickle-cell anemia by ________.

A) travel at high altitude
B) vigorous exercise
C) malaria and travel at high altitude
D) travel at high altitude and vigorous exercise

Answer: C

35

35) All of the following conditions impair coagulation except ________.

A) vascular spasm
B) vitamin K deficiency
C) severe hypocalcemia
D) liver disease

Answer: A

36

36) When can erythroblastosis fetalis not possibly happen in the child of an Rh negative mother?

A) if the child is type O positive
B) if the child is Rh+
C) if the father is Rh+
D) if the father is Rh-

Answer: D

37

37) Complications of aplastic anemia generally do not include ________.

A) increase of leukocytes as a result of erythrocyte loss
B) suppressed immunity
C) impaired formation of all formed elements
D) bleeding disorders

Answer: A

38

38) Blood is a ________.

A) colloid
B) homogeneous compound
C) heterogenous compound
D) suspension

Answer: D

39

39) What organ in the body regulates erythrocyte production?

A) Kidney
B) Brain
C) Liver
D) Pancreas

Answer: A

40

40) The shelf life of whole collected blood at 4° C is about ________ days.

A) 206
B) 120
C) 55
D) 35

Answer: D

41

Good luck on your studies!!!

If you notice any mistakes, please feel free to message me. I will personally review the material and make any necessary corrections.

Thank you using my note cards!!!


Related pages


examples of alleles in humansmastering biology chapter 5 answersc4 plants occur more commonly in desert conditions becausecck stomachcompass rose cardinal and intermediate directionschestnut horse with blazespeakeasies apushtonic receptorwhich statement describes a surface wavewhat are ligaments composed ofscrotum tubeimpulse propagationtypes of crime scene search patternspia mater dura materolfactory cortex temporal lobeecon flashcardsaction of levator scapulaewhat type of alleles will a pure plant havemedical terminology 7th editionlocation of cardiac sphincterpectoral functionwordly wise book 2 lesson 5antimicrobial chemical agentssuffix inflammationlymphatic system and immune systeminteresting facts about ruby bridgesfunction of the organs in the digestive systemobject and image for a plane mirror liecustomary units of weight and capacitycompare and contrast filtration and reabsorption in a nephronformulating a nursing diagnosisprimary productivity is not limited by _______pediatric skills for occupational therapy assistantssteps in gravimetric analysisiupac name of anilinewhich of the following best describes glomerular filtration rate gfrnormal pco2 rangeforearm muscle groupshow to make a sliding filament modelanatomy and physiology renal systemeukaryotic organellewhat kind of bone is the vertebraesporophyte generation of the moss life cyclewhere is the postcentral gyrus locatedwhich of the following is true of positive feedback mechanismswhere is the insula located in the brainevacuated needlehypothalamus strokeosmosis and diffusion review sheet answerswhich of the following statements regarding smooth muscle is correcta redox reaction involves the transfer ofnpp biologyexergonic processhow do lymphatic vessels differ in structure from veinsmarketing management 14th editionground tissue in plantsuterus ligaments anatomyh2se aqchapter 7 section 3 structures and organelles answersorgans found in the digestive systemwhat is the purpose of the urethraif 0.9 nacl were isotonic to a cell thenpyruvate oxidationmartha chase dnasella turcica of sphenoid boneiliac artery diagramin monopolistic competition each firmbinomial table statisticstriple sugar iron agar testwhich best describes food when it reaches the small intestineair brake cdl testin humans the number of deciduous teeth isa recessive trait is one thatsynonym expedite