CHAPTER 8 Joints

Helpfulness: +8
Set Details Share
created 5 years ago by SuperNerdo
CHAPTER 8 Joints Matching exam, Fill in the blank exam, short answer, true / false exam, Essay / clinical questions.
updated 5 years ago by SuperNerdo
Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
code changes based on your size selection
card image

Using Figure 8.1, match the following:
1) Periosteum.

2) Articular cartilage.

3) Joint (synovial) cavity.

4) Synovial membrane.

5) Fibrous capsule.

Using Figure 8.1, match the following:
1) Answer: A

2) Answer: C

3) Answer: B

4) Answer: E

5) Answer: D


Figure 8.2
Using Figure 8.2, what type of axis does each joint have?
A. Nonaxial
B. Uniaxial
C. Biaxial
D. Multiaxial
6) ________

7) ________

8) ________

9) ________

10) ________

11) ________

Figure 8.2
Using Figure 8.2, what type of axis does each joint have?
A. Nonaxial
B. Uniaxial
C. Biaxial
D. Multiaxial

6) Answer: D

7) Answer: B

8) Answer: B

9) Answer: A

10) Answer: C

11) Answer: C


True/False Questions

The amount of movement permitted by a particular joint is the basis for the functional
classification of joints.

Answer: TRUE


All joints permit some degree of movement, even if very slight.

Answer: FALSE


Hinge joints permit movement in only two planes

Answer: FALSE


Synovial fluid is a viscous material that is derived by filtration from blood.

Answer: TRUE


The articular surfaces of synovial joints play a minimal role in joint stability.

Answer: TRUE


The major role of ligaments at synovial joints is to help direct movement and restrict
undesirable movement.

Answer: TRUE


The only movement allowed between the first two cervical vertebrae is flexion.

Answer: FALSE


Movement at the hip joint does not have as wide a range of motion as at the shoulder joint.

Answer: TRUE


A person who has been diagnosed with a sprained ankle has an injury to the ligaments that
attach to that joint.

Answer: TRUE


The knee joint allows for extension and flexion only.

Answer: FALSE


A movement of the forearm in which the palm of the hand is turned from posterior to anterior
is supination.

Answer: TRUE


The wrist joint can exhibit adduction and eversion movements.

Answer: FALSE


Cruciate ligaments are important ligaments that stabilize all ball-and-socket joints.

Answer: FALSE


Moving the arm in a full circle is an example of circumduction.

Answer: TRUE


Flexion of the ankle so that the superior aspect of the foot approaches the shin is called

Answer: TRUE


The gripping of the trochlea by the trochlear notch constitutes the ʺhingeʺ for the elbow joint.

Answer: TRUE


The ligamentum teres represents a very important stabilizing ligament for the hip joint.

Answer: FALSE


The structural classification of joints is based on the composition of the binding material and
the presence or absence of a joint cavity.

Answer: TRUE


Chondromalacia patellae is hardening of the articular cartilage on the posterior patella surface.

Answer: FALSE


Synovial fluid contains phagocytic cells that protect the cavity from invasion by microbes or
other debris.

Answer: TRUE


A person who has been diagnosed with rheumatoid arthritis would be suffering loss of the
synovial fluids.

Answer: FALSE


A ball-and-socket joint is a multiaxial joint.

Answer: TRUE


Bending of the tip of the finger exhibits flexion.

Answer: TRUE


A nonaxial movement is usually seen at a joint such as a hinge.

Answer: FALSE


Dislocations in the TMJ almost always dislocate posteriorly with the mandibular condyles
ending up in the infratemporal fossa.

Answer: FALSE


Fill-in-the-Blank/Short Answer Questions

1) Turning the foot medially at the ankle would be called ________.

Answer: inversion


2) Moving your jaw forward, causing an underbite, is called ________.

Answer: protraction


3) A ________ is a fluid-filled sac a tendon slides over.

Answer: bursa


4) The joint between the frontal and parietal bones is called a ________ joint.

Answer: suture


5) Structurally, a synchondrosis joint is a ________ class of joint.

Answer: cartilaginous


6) Using the functional classification, a freely movable joint would be called a ________ joint.

Answer: diarthrosis


7) The hip joint, like the shoulder joint, is a ________ joint.

Answer: ball-and-socket


8) Partial dislocation of a joint is called a ________.

Answer: subluxation


9) The joint between the carpal and the first metacarpal is called a ________ joint.

Answer: saddle


10) Synovial joints have five major features. What are they?

Answer: Articular cartilage, a joint cavity, an articular capsule, synovial fluid, and reinforcing


11) Often people who exercise prudently seem to have fewer bouts with osteoarthritis. Will
exercise prevent arthritis? If so, how?

Answer: Exercise does not prevent arthritis, but it strengthens muscles that in turn support and
stabilize joints.


12) For each of the following movements, indicate the specific kind of joint involved (e.g., hinge,
etc.) and the movement performed (e.g., extension, etc.).

a. Bending the elbow: ________, ________.

b. Turning head side to side: ________, ________.

c. Lowering your arm to your side: ________, ________.

d. Turning the sole of foot medially: ________, ________.


a. hinge, flexion

b. pivot, rotation

c. ball and socket, adduction

d. plane, inversion


13) While the fingers can exhibit flexion and extension and other angular motions, the thumb has
much greater freedom. Why?

Answer: The thumb possesses a saddle joint where each articular surface has both a concave and
a convex surface.


14) Describe a typical synovial joint.

Answer: The ends of each bone are covered with hyaline cartilage that is continuous with the
synovial membrane enclosing the joint. Synovial fluid fills the space between the
articular cartilage. Outside the synovial membrane there is a very tough, fibrous capsule
that prevents the synovial membrane from bulging out as pressure is applied to the
ends of the bones.


15) Since uric acid is a normal waste product of nucleic acid metabolism, why are so many men
suffering from a condition known as gouty arthritis? How does this product that should be
eliminated in the urine cause so much pain when things go wrong?

Answer: Males have higher blood levels of uric acid than females. When blood levels of uric acid
rise excessively, it is deposited as urate crystals in the soft tissues of joints. Sometimes
gout sufferers have an excessive rate of uric acid production; or it is possible that some
are unable to flush uric acid in the urine fast enough.


16) After reading a medical report, you learn that a 45-year-old female has the following
symptoms: inflammation of synovial membranes, accumulation of synovial fluid, pain and
tenderness about the joints, pannus formation, and some immobility at certain joints. On the
basis of these symptoms, what would the patient probably have?

Answer: Rheumatoid arthritis


17) Greg is somewhat of a ʺweekend athleteʺ who has overextended himself by pitching baseball
for a local team during the week and playing golf on the weekends for several hours. He
presented himself to the emergency room last week with severe shoulder pain (at the
glenohumeral joint). The physician told him that the X ray was not conclusive, but he may
have damage to his rotator cuff. What is the rotator cuff, and how might he have caused this
damage? What remedies will the physician recommend?

Answer: Greg has either stretched or torn his rotator cuff. He will be told to rest for a few
months, and if the pain does not subside, surgery will be necessary. The rotator cuff is
made up of four tendons that belong to the subscapularis, supraspinatus, infraspinatus,
and teres minor muscles and encircle the shoulder joint. They are vulnerable to damage
when the arm is circumducted vigorously. Greg is obviously overdoing his activities by
pitching four baseball games per week and playing golf on weekends.


18) Many inflammations of joint areas can be treated by injections of cortisone into the area. Why donʹt we continually get injections rather than surgeries?

Answer: A joint inflammation is always a symptom of an underlying problem such as cartilage
or ligament damage, arthritis, etc. Continued injection might cause the patient to
reinjure the area, or it might mask a more severe injury that may appear later.


Clinical Questions

1) Akira, a 2.5-ranked tennis player (who thought he was a 4.5 player!), experienced severe pain
in his elbow joint after playing for five straight hours, well beyond his limit. He told everyone
it was due to a fall while diving to retrieve a difficult shot. What do you think?

Answer: It was probably tennis elbow or inflammation of the bursa close to the olecranon
process because he overextended his abilities.


2) Mary has been suffering from a ʺbad kneeʺ for several months. She is a tennis player who often
slides in to attack a ball; she is an aerobic devotee and a jogger. She visited an orthopedic
surgeon last week who told her that he would ʺlike to have a look at her knee joint.ʺ He also
told her that her symptoms indicated damage to the meniscus, and it might have to be
removed. What will the doctor do to see the joint, and if the meniscus is removed will Mary be
able to play tennis again?

Answer: The doctor will perform arthroscopic surgery on Mary in order to view the interior of
the joint. If she has severely damaged the meniscus, it can be removed with little
impairment to the knee except some loss in stability.


3) Farhad begins typing his term paper on his new computer early one morning. After 8 hours of
typing, he notices that his wrists are stiff and very sore. The next morning, Farhad begins to
finish his paper, but soon finds his wrists hurt worse than last night. What is wrong?

Answer: Farhad is suffering from tendonitis. If he continues to use the keyboard incorrectly, the
tendonitis could develop into a very serious condition called carpal tunnel syndrome.


4) Probenecid inhibits the active resorption of uric acid in the kidney which leads to urinary
excretion of uric acid. Explain why this drug would be useful in treating gout.

Answer: Uric acid, a normal waste product of nucleic acid metabolism, is ordinarily excreted in
urine without any problem. However, when blood levels of uric acid rise excessively, it
may be deposited as needle-shaped urate crystals in the soft tissue of joints. An
inflammatory response follows, which leads to gout.


5) A nurse is instructing the patient care assistants (PCAs) on transfer techniques. For patients
requiring more assistance, the nurse tells the PCAs to reach through the clientʹs axillae, and
place their hands on the clientʹs scapulae during the transfer. She tells them to avoid placing
hands or pressure in the axillae area. Based on your knowledge of the shoulder joint, explain
why this area should be avoided.

Answer: In the shoulder joint, stability has been sacrificed to provide the most freely moving
joint of the body. The shoulder joint is a ball-and-socket joint. Shoulder dislocations
are fairly common, therefore pressure in this area should be avoided.


6) Maggie is a 28-year-old Caucasian woman who has newly diagnosed rheumatoid arthritis.
She complains of painful, stiff hands and feet, feeling tired all the time, and reports an
intermittent low-grade fever. She asks the nurse if she is going to be ʺcrippled.ʺ How might
the nurse explain the pathophysiology of rheumatoid arthritis?

Answer: Rheumatoid arthritis (RA) is a chronic, systematic, and inflammatory disorder. RA is an
autoimmune disease in which the bodyʹs immune system attacks its own tissue. RA
begins with inflammation of the synovial membrane of the affected joints. Fluid
accumulates causing joint swelling. The nurse should explain that RA is a chronic
crippling ankylosis stage, but all cases do involve restriction of joint movement and
extreme pain.


If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!

Related pages

lipid digestion enzymeswhich plasma constituent is the main contributor to osmotic pressureinternal structure of centrioles part of the cytoskeletonoligopoly economic profitepigastric region organschapter 13 lab from dna to protein synthesis answersfunctional unit of the lungscapital cities around the world quizdifference between tissue fluid and lymphmidwestern states and capitalsbox and tackle pulleyarticulations and body movementsresting potential action potentialgolgi body electron micrographap biology chapter 54 reading guide answersnumber of valence electrons in fluorinecirculatory system of a mammalmicrobiology an introduction 11th edition pearsonfunction of pancreas in digestive systempurpose of mordantbones of fetal skullwhich of the following characterizes the domain bacteriachemical composition of hydrochloric acidcharacteristic of angiospermchapter 48 neurons synapses and signaling answerswhat is the outcome of ketosisanatomy of the body quizformulas for 3d shapes volume and surface areaexcitatory neurotransmitters are most likely toa frameshift mutation could result fromfluid imbalanceswhich of the following pairings is correcttransitional epithelium structureantonym for isolationabiotic factors in a tropical rainforestquizlet muscle tissuehow to find standard deviation on statcrunchfunction of nasal conchaeabnormal condition of unequal sized cellsfirst grade dolwhat causes depolarizationrma amthow did the battle of vicksburg affect the civil wardrug of choice for uti in pregnancywhat muscle subdivides the ventral body cavitythe nasal cavity containslymph transport involves all but which of the followinglymphatic system definitioninternal external intercostalsa foreign object circulating in the bloodtube feeding calculationswhat is the function of venuleshow is atp produced by glycolysisconnective tissue ensheathing the entire musclewhat is uncontrolled cell growth calledchapter 9 anatomy and physiologysynovial joint pictureabduct the thigh to take the at ease stancefetal red blood cell productionthe thyroid gland is embedded in the parathyroid tissuewhat is protist in biologywhich diagram represents anaphase i of meiosisoperations and supply chain management jacobsjuxtaglomerular apparatus functionlight reactions of photosynthesis supply the calvin cycle withcranial lobeimpulse conduction is fastest in neurons that arecase study three gorges damthe abdominopelvic cavitythe oxygen consumed during cellular respiration is directly involved inwhat are the types of reflexeshamlet quiz questionstelomerase dna replication