CHAPTER 5 The Integumentary System

Helpfulness: +12
Set Details Share
created 5 years ago by SuperNerdo
67,874 views
CHAPTER 5 The Integumentary System Multiple choice exam
updated 5 years ago by SuperNerdo
Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) Select the most correct statement concerning skin cancer.

A) Most tumors that arise on the skin are malignant.

B) Squamous cell carcinomas arise from the stratum corneum.

C) Basal cell carcinomas are the least common but most malignant.

D) Melanomas are rare but must be removed quickly to prevent them from metastasizing.

Answer: D

2

2) ________ is an inherited condition that affects the heme pathway; it leaves the skin scarred and
gums degenerated, and may have led to the folklore about vampires.

A) Porphyria
B) Decubitus ulcer
C) Impetigo
D) Rosacea

Answer: A

3

3) A needle would pierce the epidermal layers of the forearm in which order?

A) basale, spinosum, granulosum, corneum
B) basale, spinosum, granulosum, lucidum, corneum
C) granulosum, basale, spinosum, corneum
D) corneum, granulosum, spinosum, basale

Answer: D

4

4) The major regions of a hair shaft include all of the following except ________.

A) medulla
B) cortex
C) external root sheath
D) cuticle

Answer: C

5

5) Acne is a disorder associated with ________.

A) sweat glands
B) sebaceous glands
C) Meibomian glands
D) ceruminous glands

Answer: B

6

6) The dermis ________.

A) is an avascular connective tissue layer
B) has two layers
C) lacks sensory corpuscles and glands
D) is where melanocytes are found

Answer: B

7

7) Which muscles attached to the hair follicles cause goose bumps?

A) arrector integument
B) arrector pili
C) levator folliculi
D) arrector folliculi

Answer: B

8

8) If a splinter penetrated the skin into the second epidermal layer of the sole of the foot, which
cells would be damaged?

A) granulosum
B) basale
C) lucidum
D) spinosum

Answer: C

9

9) Which of the following cutaneous receptors is specialized for the reception of touch or light
pressure?
A) Meissnerʹs corpuscles
B) Pacinian corpuscles
C) free nerve endings
D) Krauseʹs end bulbs

Answer: A

10

10) Melanocytes ________.

A) are spidery-shaped cells in contact with cells in the stratum basale

B) are involved in the immune system

C) are involved with the nervous system

D) work their way up to the surface just like the keratinocytes

Answer: A

11

11) Which statement correctly explains why hair appears the way it does?

A) Kinky hair has flat, ribbonlike hair shafts.

B) Perfectly round hair shafts result in wavy hair.

C) Air bubbles in the hair shaft cause straight hair.

D) Gray hair is the result of hormonal action altering the chemical composition of melanin.

Answer: A

12

12) Sudoriferous glands vary in distribution over the surface of the body. Which of the following
is correct?

A) Eccrine are the most numerous, being found primarily in the axillary regions.

B) Apocrine glands are larger than eccrine, and empty secretions directly to the surface of
the skin.

C) Ceruminous glands secrete cerumen, which is thought to deter insects.

D) Mammary glands are not considered a modified sweat gland.

Answer: C

13

13) Although the integument is a covering, it is by no means simple, and some of its functions
include ________.

A) the dermis providing the major mechanical barrier to chemicals, water, and other
external substances

B) resident macrophage-like cells whose function is to ingest antigenic invaders and
present them to the immune system

C) cooling the body by increasing the action of sebaceous glands during high-temperature
conditions

D) epidermal blood vessels serving as a blood reservoir

Answer: B

14

14) The function of the root hair plexus is to ________.

A) serve as a source for new epidermal cells for hair growth after the resting stage has
passed

B) bind the hair root to the dermis

C) cause apocrine gland secretion into the hair follicle

D) allow the hair to assist in touch sensation

Answer: D

15

15) Vernix caseosa is a ________.

A) substance contributing to acne during adolescence

B) whitish material produced by fetal sebaceous glands

C) coat of fine, downy hair on the heads of balding men

D) cheesy-looking sudoriferous secretion on the skin of newborns

Answer: B

16

16) The ________ gland is a modified sudoriferous gland that secretes wax.

A) eccrine
B) apocrine
C) ceruminous
D) mammary

Answer: C

17

17) Nutrients reach the surface of the skin (epidermis) through the process of ________.

A) absorbing materials applied to the surface layer of the skin

B) utilizing the products of merocrine glands to nourish the epidermis

C) filtration

D) diffusing through the tissue fluid from blood vessels in the dermis

Answer: D

18

18) The reason the hypodermis acts as a shock absorber is that ________.

A) it is located just below the epidermis and protects the dermis from shock

B) it has no delicate nerve endings and can therefore absorb more shock

C) the major part of its makeup is adipose, which serves as an effective shock absorber

D) the cells that make up the hypodermis secrete a protective mucus

Answer: C

19

19) The epidermis is responsible for protecting the body against invasion of bacteria and other
foreign agents primarily because it is composed of ________.

A) stratified columnar epithelium

B) three layers of keratinized cells only

C) four different cell shapes found in five distinct layers, each cell shape with a special
function

D) a tough layer of connective tissue

Answer: C

20

20) Keratinocytes are an important epidermal cell because ________.

A) they produce a fibrous protein that gives the skin much of its protective properties

B) they are able to transform from living cells to plasma membranes and still function

C) they are able to reproduce sporadically as needed

D) they are a powerful defense against damaging UV rays

Answer: A

21

21) Melanocytes and keratinocytes work together in protecting the skin from UV damage when
keratinocytes ________.

A) provide the melanocyte with a protective shield against abrasion

B) accumulate the melanin granules on their superficial portion, forming a UV-blocking
pigment layer

C) maintain the appropriate pH in order for the melanocyte to synthesize melanin granules

D) maintain the appropriate temperature so the product of the melanocyte will not denature

Answer: B

22

22) The epidermis consists of five layers of cells, each layer with a distinct role to play in the health, well-being, and functioning of the skin. Which of the following layers is responsible for cell division and replacement?

A) stratum corneum
B) stratum granulosum
C) stratum basale
D) stratum lucidum

Answer: C

23

23) The integumentary system is protected by the action of cells that arise from bone marrow and
migrate to the epidermis. Which of the following cells serve this function?

A) cells found in the stratum spinosum
B) macrophages called Langerhansʹ cells
C) keratinocytes, because they are so versatile
D) Merkel cells

Answer: B

24

24) Water loss through the epidermis could cause a serious threat to health and well-being. Which
of the following protects us against excessive water loss through the skin?

A) Lamellated granules of the cells of the stratum granulosum, a glycolipid that is secreted
into extracellular spaces.

B) The size and shape of the cells that make up the stratum spinosum, as well as the thick
bundles of intermediate filaments.

C) The dermis is the thickest portion of the skin and water cannot pass through it.

D) Fat associated with skin prevents water loss.

Answer: A

25

25) The dermis is a strong, flexible connective tissue layer. Which of the following cell types are
likely to be found in the dermis?

A) goblet cells, parietal cells, and Kupffer cells
B) monocytes, reticulocytes, and osteocytes
C) fibroblasts, macrophages, and mast cells
D) osteoblasts, osteoclasts, and epithelial cells

Answer: C

26

26) The dermis has two major layers; which of the following constitutes 80% of the dermis and is
responsible for the tension lines in the skin?

A) the reticular layer
B) the subcutaneous layer
C) the hypodermal layer
D) the papillary layer

Answer: A

27

27) Despite its apparent durability, the dermis is subject to tearing. How might a person know that
the dermis has been stretched and/or torn?

A) Because the pain is acute due to the large number of Meissnerʹs corpuscles.

B) The appearance of visible, silvery-white scars is an indication of stretching of the dermis.

C) The blood vessels in the dermis rupture and the blood passes through the tissue, causing
ʺblack and blue marks.ʺ

D) The stretching causes the tension lines to disappear.

Answer: B

28

28) The papillary layer of the dermis is connective tissue heavily invested with blood vessels. The
superficial surface has structures called:

A) dermal papillae.
B) hair follicles.
C) ceruminous glands.
D) reticular papillae.

Answer: A

29

29) The design of a personʹs epidermal ridges is determined by the manner in which the papillae
rest upon the dermal ridges to produce the specific pattern known as handprints, footprints,
and fingerprints. Which of the following statements is true regarding these prints or ridges?

A) Every human being has the same pattern of ridges.

B) They are genetically determined, therefore unique to each person.

C) Because we are constantly shedding epithelial cells, these ridges are changing daily.

D) Identical twins do not have the same pattern of ridges.

Answer: B

30

30) Which of the following statements indicates the way in which the bodyʹs natural defenses
protect the skin from the effects of UV damage?

A) The skin is protected by the synthesis of three pigments that contribute to the skinʹs
color.

B) Carotene, which accumulates in the stratum corneum and hypodermal adipose tissue, is
synthesized in large amounts in the presence of sunlight.

C) The skin is protected by increasing the number of Langerhansʹ cells, which help to
activate the immune system.

D) Prolonged exposure to the sun induces melanin dispersion, which in turn acts as a
natural sunscreen.

Answer: D

31

31) Changes in the color of skin are often an indication of a homeostatic imbalance. Which of the
following changes would suggest that a patient is suffering from Addisonʹs disease?

A) The skin takes on a bronze or metallic appearance.

B) Black-and-blue marks become evident for no apparent cause.

C) The skin appears to have an abnormal, yellowish tint.

D) It is impossible to suggest Addisonʹs disease from an inspection of a personʹs skin.

Answer: A

32

32) A Langerhansʹ cell is a ________.

A) specialized squamous epithelial cell
B) specialized phagocytic cell
C) specialized nerve cell
D) specialized melanocyte

Answer: B

33

33) The most important factors influencing hair growth are ________.

A) sex and hormones
B) age and glandular products
C) the size and number of hair follicles
D) nutrition and hormones

Answer: D

34

34) Which of the following statements best describes what fingernails actually are?

A) Fingernails are a modification of the epidermis.

B) Fingernails are derived from osseous tissue.

C) Fingernails are extensions of the carpal bones.

D) Fingernails are a separate tissue from the skin, formed from a different embryonic layer.

Answer: A

35

35) Sudoriferous (sweat) glands are categorized as two distinct types. Which of the following are
the two types of sweat glands?

A) sebaceous and merocrine
B) mammary and ceruminous
C) eccrine and apocrine
D) holocrine and mammary

Answer: C

36

36) The composition of the secretions of the eccrine glands is ________.

A) primarily uric acid

B) 99% water, sodium chloride, trace amounts of wastes, and vitamin C

C) fatty substances, proteins, antibodies, and trace amounts of minerals and vitamins

D) metabolic wastes

Answer: B

37

37) Apocrine glands, which begin to function at puberty under hormonal influence, seem to play
little role in thermoregulation. Where would we find these glands in the human body?

A) in all body regions and buried deep in the dermis

B) beneath the flexure lines in the body

C) in the axillary and anogenital area

D) in the palms of the hands and soles of the feet

Answer: C

38

38) The sebaceous glands are simple alveolar glands that secrete a substance known as sebum. The
secretion of sebum is stimulated ________.

A) by high temperatures
B) when the air temperature drops
C) by hormones, especially androgens
D) as a protective coating when one is swimming

Answer: C

39

39) In addition to protection (physical and chemical barrier), the skin serves other functions.
Which of the following is another vital function of the skin?

A) It converts modified epidermal cholesterol to a vitamin D precursor important to calcium
metabolism.

B) It aids in the transport of materials throughout the body.

C) The cells of the epidermis store glucose as glycogen for energy.

D) It absorbs vitamin C so that the skin will not be subject to diseases.

Answer: A

40

40) Burns are devastating and debilitating because of loss of fluids and electrolytes from the body.
How do physicians estimate the extent of burn damage associated with such dangerous fluid
loss?

A) by measuring urinary output and fluid intake
B) by observing the tissues that are usually moist
C) through blood analysis
D) by using the ʺrule of ninesʺ

Answer: D

41

41) What is the first threat to life from a massive third-degree burn?

A) infection
B) catastrophic fluid loss
C) unbearable pain
D) loss of immune function

Answer: B

42

42) Male pattern baldness has a genetic switch that turns on in response to ________.

A) age
B) size
C) weight
D) male hormones

Answer: D

43

43) Eyebrow hairs are always shorter than hairs on your head because ________.

A) they grow much slower

B) eyebrow follicles are only active for a few months

C) the vascular supply of the eyebrow follicle is one-tenth that of the head hair follicle

D) hormones in the eyebrow follicle switch the growth off after it has reached a
predetermined length

Answer: B

44

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


the fluid mosaic model of the structure of cell membraneschapter 19 viruseswhich of the following is true about epitheliadistinguish between atom and elementmya&phow many phalanges are in the handequal sharing of electronsdefinition of lipogenesishow to pass hesi entrance examng tube to lisconstruct a confidence interval for the population meanis human population growth exponential or logisticpaigets stagespharynx in the respiratory systemside address condensercurley's wifewords with the root junctbenzaldehyde resonancenotecards for studyingwhat carries oxygen and carbon dioxide through the bodynclex respiratory questionssuperficial veins of upper limbamazon xxx tubemeiosis errorshesi a2 grammar testformaldehyde embalming processpolymorphonuclear leukocytes aredescribe the structure and function of arteries and veinswhat is the optimum ph for amylasejob of pulmonary arterymarketers on demand incwhy is dna copied into mrnaverbs for etrelist of purines and pyrimidinesanatomy of skeletal muscle fiberwhat is the purpose of mechanical digestiondynamic equilibrium anatomymolybdenum atomsinuses functionsudoriferousfour postulates of natural selectionsociology glossaryanatomy and physiology martini 8th editioncalculate filtration fractionchapter 42 circulation and gas exchangehuman sperm cells ________ than egg cellsanatomy of the eye musclesthe dorsal root of a spinal nerve containsncea level onemuscular system diagramsaverage temperature in tundra biomea&p exam 4single celled eukaryotic organismscanine forelimbbessie coleman as a childap biology textbook campbell 8th edition onlineaqueduct of the midbrainlifespan development test answerse4 ccisdcardiac muscle voluntaryanatomy of alimentary canalcontinuous capillariesap biology notes campbell 8th editionsynergist muscle definitiondigestive system anatomy and physiology quizwhat does the term noise mean in marketingechoic memory refers tocambrian explosion explainedsheep heart dissection labrhonchi lung soundsechinodermata excretory systempro athletes overpaidcompare and contrast anabolic and catabolic pathwayswhy is dna replication considered semiconservativelamprey respirationsoco amaretto lime recipe