Cancel
© 2016 pictureone.ru
card-image

CHAPTER 7 The Skeleton

Set Details Share
Helpfulness: +10
created 5 years ago by SuperNerdo
27,893 views

CHAPTER 7 The Skeleton Multiple choice exam

show more
1

1) A structure found on the femur is the ________.

A) anterior crest
B) malleolus
C) linea aspera
D) apex

Answer: C

2

2) Which forms the largest portion of the coxal bone?

A) ischium
B) pubis
C) ilium
D) pelvic

Answer: C

3

3) The inferiormost part of the sternum is the ________.

A) xiphoid process
B) body
C) manubrium
D) ala

Answer: A

4

4) The membranous areas between the cranial bones of the fetal skull are called ________.

A) areolas
B) foramina
C) sutures
D) fontanels

Answer: D

5

5) The axial skeleton contains ________.

A) the skull, vertebral column, and pelvis
B) arms, legs, hands, and feet
C) the skull, vertebral column, and rib cage
D) shoulder and pelvic girdles

Answer: C

6

6) The ethmoid bone is composed of all of the following except the ________.

A) superior nasal concha
B) crista galli
C) cribriform plate
D) inferior nasal concha

Answer: D

7

7) Only the ________ vertebra does not have a body.

A) last lumbar
B) axis
C) atlas
D) last cervical

Answer: C

8

8) The suture that connects the two parietal bones together is the ________.

A) coronal
B) sagittal
C) lambdoid
D) squamosal

Answer: B

9

9) The pituitary gland is housed in the ________.

A) vomer bone
B) sinuses of the ethmoid
C) sella turcica of the sphenoid
D) foramen lacerum

Answer: C

10

10) The hyoid bone is unique because ________.

A) it is the only bone of the body that does not articulate with any other bone

B) it is shaped like a plow

C) it is covered with mucosa

D) it has no specific function

Answer: A

11

11) Along with support, the anterior ligament of the vertebral column also acts to ________.

A) hold the discs in place
B) prevent hyperextension of the spine
C) hold the spine erect
D) protect the spinal cord

Answer: B

12

12) The major function of the intervertebral discs is to ________.

A) absorb shock
B) string the vertebrae together
C) prevent injuries
D) prevent hyperextension

Answer: A

13

13) All of the following facial bones are paired except one. Which of the following is the unpaired
facial bone?

A) palatine
B) lacrimal
C) vomer
D) maxillae

Answer: C

14

14) Paranasal sinuses are found in which of these facial bones?

A) zygomatic
B) nasal conchae
C) vomer
D) maxillae

Answer: D

15

15) Which of the following is an abnormal lateral curvature of the vertebral column often seen in
the thoracic region?

A) kyphosis
B) scoliosis
C) lordosis
D) swayback

Answer: B

16

16) Which of the following phrases best describes the function of the vertebral curves?

A) to provide resilience and flexibility
B) to accommodate muscle attachment
C) to improve cervical center of gravity
D) to accommodate the weight of the pelvic girdle

Answer: A

17

17) The body or centrum of the thoracic vertebrae are ________.

A) triangular
B) oval
C) roughly heart shaped
D) round

Answer: C

18

18) Which part of the vertebral column receives the most stress by bearing most of the weight of
the body?

A) the sacrum
B) the cervical region
C) the lumbar region
D) the sacral promontory

Answer: C

19

19) Which of the following statements is true regarding the location of the center of gravity of the
body?

A) It is 1 cm posterior to the sacral promontory.

B) It is 2 cm anterior to the sacral foramina.

C) It is 1 cm lateral to the sacroiliac joints of the pelvis.

D) It is 1 cm superior to the median sacral crest.

Answer: A

20

20) Thoracic vertebrae differ from the others in that ________.

A) they have no transverse processes
B) they have facets for attachment of ribs
C) they have transverse foramina
D) they have no intervertebral discs

Answer: B

21

21) The major function of the axial skeleton is to ________.

A) give the body resilience

B) provide an attachment point for muscles that allow movement

C) provide central support for the body and protect internal organs

D) provide a space for the major digestive organs

Answer: C

22

22) The antebrachium is composed of which of the following two bones?

A) the radius and the ulna
B) the humerus and the clavicle
C) the scapula and the clavicle
D) the humerus and the radius

Answer: A

23

23) The ʺtrue wristʺ or carpus consists of ________.

A) a group of eight short bones united by ligaments
B) the phalanges
C) the styloid processes of the radius and ulna
D) the metacarpals

Answer: A

24

24) The short bone that attaches to the third metacarpal is the ________.

A) trapezoid
B) hamate
C) capitate
D) triquetral

Answer: C

25

25) The bone in direct contact with the first metatarsal is the ________.

A) medial cuneiform
B) lateral cuneiform
C) cuboid
D) calcaneus

Answer: A

26

26) The skull bone that the foramen magnum passes through is the ________.

A) atlas
B) axis
C) occipital
D) parietal

Answer: C

27

27) Choose the statement that is most correct about orbits.

A) The orbits are formed of both facial and cranial bones.

B) The orbits contain only facial bones.

C) The orbits contain only cranial bones.

D) The orbits are made entirely of cartilage.

Answer: A

28

28) Which of the following is true about paranasal sinuses?

A) Paranasal sinuses open into the oral cavity.

B) Paranasal sinuses enhance the resonance of the voice and lighten the skull.

C) Paranasal sinuses contain passages acting as one-way valves.

D) Paranasal sinuses are found in maxillary, ethmoid, and lacrimal bones.

Answer: B

29

29) The middle nasal concha is part of which bone?

A) maxilla
B) zygomatic
C) nasal
D) ethmoid

Answer: D

30

30) The superior orbital fissure is formed in the sphenoid bone, whereas the inferior orbital fissure
is formed between the ________ and ________.

A) sphenoid/maxilla
B) sphenoid/zygomatic
C) sphenoid/ethmoid
D) sphenoid/lacrimal

Answer: A

31

31) Which of the following is the abnormal curve often seen in pregnant women as they attempt to
preserve their center of gravity toward the end of the pregnancy?

A) kyphosis
B) spina bifida
C) scoliosis
D) lordosis

Answer: D

32

32) Thoracic vertebrae 11 and 12 are different from the others in which of the following
characteristics?

A) The orientation of the articular processes is different from all the other thoracic vertebrae.

B) The transverse processes do not have facets that articulate with the tubercles of the ribs.

C) There are two foramina on vertebrae 11 and 12.

D) The spinous processes are directed parallel with the centrum

Answer: B

33

33) A bone that contains diaphysis and epiphysis areas, a tuberosity near its middle, and is
proportionally more compact than spongy bone is the ________.

A) parietal bone
B) talus
C) humerus
D) cervical vertebra

Answer: C

34

34) The superior nasal concha is a part of which bone?

A) vomer
B) ethmoid
C) sphenoid
D) maxilla

Answer: B

35

35) The articulation that most closely resembles a hinge in the body involves which bones?

A) humerus-ulna
B) humerus-radius
C) femur-tibia
D) femur-fibula

Answer: A

36

36) The pelvic girdle does not include the ________.

A) sacrum
B) ilium
C) ischium
D) pubis

Answer: A

37

37) The following is not a structure found on the ischium.

A) superior ramus
B) inferior ramus
C) lesser sciatic notch
D) ischial body

Answer: A

38

38) Which of the following bones is not weight bearing?

A) femur
B) tibia
C) fibula
D) talus

Answer: C

39

39) Which portion of the fibula articulates with the talus?

A) calcaneus
B) head
C) medial maleolus
D) lateral maleolus

Answer: D

40

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


is the male with polycythemia deficient in hemoglobin whywhat does appendicular meanbutterfly syringe drawing bloodwhat gland produces glucagonchapter 7 cellular respiration test answerscampbell biology chapter 6 test preparationwhat is the thylakoid spacethe white matter of the cerebellum forms theproducts of citric acid cycleinsurable risk characteristicsbrand parity definitionalarm clock sampleacidic stains microbiologyplatinol chemotherapywhat muscle adducts the armchemical germicidesfunction of central sulcusdna griffithwhich compound is the most soluble in wateralternate fingerings for clarinetthe shape of the external ear is maintained bywhich statement is true of ph buffersglycolysis and citric acid cycletourniquet for drawing bloodrna that has hydrogen bonded to itself forms achapter 13 anatomy and physiologyproduces hormones that regulate glucose levels in the bodydiagram of homologous chromosomesmeiosis occurs duringdescription of the appendicular skeletonsympathetic division fibers leave the spinal cord in thebrain blood flow autoregulationstomach ulcer operation body cavitystructure of osteocytessuffix meaning swellingwhat are the reactants and products of glycolysisccl4 covalent compound namewhich respiratory structure has the smallest diametercortex hormonesprintable state abbreviationsmoralistic subculture definitionanatomy and physiology endocrine system noteswhat is the function of the thoracic ducthow does the malachite green stain enter an endosporelysogenic viruseswhich statement is true of ph buffersdifference between monosaccharides and disaccharidesanatomy of a ponyglycolysis krebs cycle and electron transport chaindamage to the sinoatrial node in humansbiology campbell 6th editionhatchet chapter 5 questionstortora physiologywalgreens culturewhy do purines bond with pyrimidines in the dna laddervolvox phylumvalence shell diagrambarr bodies in klinefelter syndromeiahcsmm storestructural characteristic of squamous epitheliumfenestrated capillarieswhere is the coriolis effect the strongestprevents backflow into the right atriumwhere does oogenesis occurthe lytic cycle of bacteriophage infection ends with the _____which characteristic is shared by algae and seed plantsmicrobiology with diseases by taxonomy 3rd editiona class system employs a social ranking based primarily onwhat stimulates the release of adhmyosin and actin functiondivision sphenophytapathogen of salmonellasuffix meaning paralysisfunction of lymphatic nodesmedical terminology chapter 6organs of the cranial cavity